Uuden linnun tuominen kotiin

Ensimmäisen linnun tulo kotiin on jännittävä hetki omistajalle. Lemmikkilinnut ovat kuitenkin yhä villieläimiä, ja niiden tulo uuteen kotiin on hyvin erilaista kuin kissan- tai koiranpennun kotiutuminen. Linnun kanssa kannattaa jokainen askel ottaa harkitusti ja edetä hiljalleen linnun ehdoilla. Ennen linnun tuomista kotiin sille on oltava kaikki valmiina, hyvästä ja tilavasta häkistä alkaen. Uusi arki tulisi aloittaa hiljalleen, ja on suositeltavaa pitää lintua häkissä parin viikon ajan ennen ensimmäistä vapaanaoloa.

Sisältö:

Ennen lintua

Uuteen kotiin muutto on aina suuri stressi linnulle. Poikaset joutuvat jättämään taakseen emonsa, sisaruksensa sekä kasvattajansa. Vanhemmilla linnuilla taas opitut rutiinit menevät uusiksi ja tutut ihmiset sekä muut perheeseen kuuluvat, linnut tai muut eläimet, poistuvat niiden elämästä. Uuteen kotiin muutto tarkoittaakin linnulle koko elämän muuttumista, sekä uusiin rutiineihin ja ihmisiin opettelua.

Varsinkin eläinkauppojen kautta tulevat linnut tulevat monesti Suomeen ulkomailta, jolloin linnulla on takanaan pitkä ja stressaava matka. Monille linnuille tämä on myös pelottava kokemus ja luottamus ihmiseen on yleensä kovilla.

Uuteen kotiin muutto täytyykin tehdä linnulle mahdollisimman helpoksi ja stressittömäksi. Tämä tarkoittaa rauhaa sekä vanhojen tiedossa olevien rutiinien, kuten ruuat, pitämistä alkuun mahdollisimman muuttumattomina.

Ennen linnun hankkimista sille tulee olla hankittuna tarpeeksi tilava häkki, joka menee linnulla tarvittaessa sen koko eliniän. Alkuun ei kannata hankkia väliaikaisesti liian pientä häkkiä, vaan hankkia heti tilava häkki, jota ei tarvitse heti vaihtaa. Näin myös omistaja säästää rahaa pitkässä juoksussa ja myös linnun kotiutuminen helpottuu.

Matkahäkissä

Matkahäkkiksi soveltuvat hyvin muuhun käyttöön liian pienet lintuhäkit. Pienelle linnulle sellainen löytyy helposti lintuosastolta, ja isommat linnut matkustavat yleensä näppärimmin koirien näyttelyhäkeissä, joita saa monessa koossa. Kuvassa neitokakaduja. Kuva: Jarmo Tuutti

Jo ennen uutta kotia: matkahäkki ja matkustaminen

Lintuja on monista eri lähtökohdista, ja niiden matkustustavat myöskin vaihtelevat. Jos linnun ostaa esimerkiksi kasvattajalta tai se on aikuinen kodinvaihtaja, lintu luultavasti on jo jonkin verran tottunut ihmisiin, toisin kuin usein villimmät eläinkauppalinnut.

Matkahäkin tulisi olla sisustettu asiallisesti. Jo ennen linnun laittamista sinne siellä pitäisi olla valmiina ruokaa ja juomaa, niin että lintu saa matkustaa mahdollisimman rauhassa, ilman että sitä häiritään. Matkahäkkiin ei kannata laittaa roikkuvia leluja, jotka voivat heiluessaan osua lintuun. Talvisin tai muuten viileällä säällä häkki on peiteltävä hyvin. Kesälläkin linnut voivat rauhoittua paremmin, jos ne eivät ole täysin avonaisessa häkissä, vaan osa häkin sivuista on peitetty esimerkiksi lakanalla.

Linnun matkahäkkiin saaminen voi olla sille hyvin epämiellyttävä kokemus, mutta sen ei ole pakko olla. Parhaiten uusi yhteinen taival alkaa, jos linnun saisi menemään matkahäkkiin ilman pakottamista, esimerkiksi herkuilla houkuttelemalla. Tähän saattaa mennä kuitenkin kauan aikaa, eivätkä kaikki linnut mene matkahäkkiin vapaaehtoisesti lainkaan. Tässä kannattaa kuitenkin käyttää aikaa ja mielikuvitusta, jotta linnun saisi siirtymään matkahäkkiin mahdollisimman vapaaehtoisesti. Myyjää voi pyytää auttamaan projektissa jo päivää ennen sovittua noutopäivää. Jos linnun joutuu pyydystämään matkahäkkiin, pitäisi sen tapahtua nopeasti, lintua jahtaamatta. Saaliseläimenä jahtaaminen ja kiinnipito on linnulle aina stressi, ja kodinvaihdosta johtuva stressi kannattaa yrittää minimoida.

Eläinkaupasta ostettaessa pieni lintu saatetaan laittaa matkan ajaksi pieneen pahvilaatikkoon. Hyvin lyhyillä matkoilla tämä ei ole erityisen huono vaihtoehto, sillä hämärässä lintu yleensä rauhoittuu. Yleensä laatikossa ei kuitenkaan ole ruokaa tai vettä, jolloin matkan tulee olla todella pikainen. Eläinkaupasta linnut yleensä pyydystetään mukaan haavilla tai pyyhkeellä, eikä se ole yleensä ainoa kerta jolloin lintu on saanut huonoja kokemuksia ihmisestä. Osittain tämän vuoksi eläinkauppalinnut ovat monesti arempia ja kesyyntyvät ja alkavat luottaa ihmiseen, varsinkin käsiin, hitaammin.

Mitä tehdä uuden linnun tultua kotiin?

Uusi lintu kannattaa pitää alkuun ainakin noin kahden viikon ajan häkissä eikä päästää vapaaksi. Tämä on tarpeen, jotta lintu saa rauhassa katsella ympärilleen sekä totutella uusiin hoitajiinsa ja kotiinsa häkistänsä. Häkin tulee olla linnun koti ja turva. Häkki tulee sijoittaa jo ennen linnun tuloa sille sopivaan paikkaan: tarpeeksi korkealle (ylimmät orret ihmisen silmän tasoa korkeammalla) ja tarpeeksi rauhalliseen paikkaan. Häkin siirtäminen myöhemmin jo linnun ollessa siellä on linnulle pelottava kokemus ja hidastaa kotiutumista.

Linnulle kannattaa jutella rauhassa ruokien ja häkin siivoamisen yhteydessä. Häkkiä ei myöskään alkuun ole tarpeen siivota päivittäin puhtaaksi, vaan tehdä vain tarpeellinen siivous ja ruokien vaihto. Jos kyseessä on kesy lintu, joka näyttää merkkejä, että se haluaa rapsutteluja, niin sekin on alkuun viisain tehdä pinnojen välistä ottamatta lintua pois häkistä. Häkkiä ei myöskään alkuun kannata tunkea täyteen leluja, vaan laittaa sinne muutama lelu ja jättää linnulle tilaa. Varsinkin aikuisilla kodinvaihtajilla vanhat, tutut lelut tuovat turvaa.

Häkki kannattaa alkuun myös sijoittaa niin, että pimennys yöksi onnistuu ilman peitteitä, sillä jotkin linnut pelkäävät lähes hysteerisesti häkin peittämistä aluksi. Tällöin se tulee opettaa linnulle hiljalleen. Näin alku menee linnun kannalta stressittömämmin, jos häkin saa pimeäksi ilman peitteitä, esimerkiksi koko huoneen pimentävillä tehokkailla pimennysverhoilla.

Ruokinta

Uuden omistajan kannattaa selvittää, mitä lintu on ennen uuteen kotiin tuloa syönyt. Ruoka tulee pitää mahdollisimman samana ja tarjota linnulle ruokaa, johon se tottunut. Jotkin linnut ovat olleet väärällä ruokavaliolla edellisessä kodissa, jolloin ruoka tulee vaihtaa ajan kanssa parempaan. Alkuun on kuitenkin tärkeää tarjota linnulle tuttua ruokaa. Uusia terveellisempiä ruokia voi tarjota linnulle vanhan ruuan ohella ja kannustaa lintua maistamaan niitä.

Kasvattajalta tulleet poikaset ovat usein tottuneet kasvattajalla tiettyyn pellettiin, tuoreruokiin sekä siemensekoituksiin. Kasvattajalta kannattaa kysyä, mitä lintu on saanut ja hankkia samaa ruokaa uuteen kotiin. Osa kasvattajista antaa tuttua ruokaa mukaan.

Linnun syömistä tulee tarkkailla ja asettaa aluksi kupit häkkiin korkealle, jotta lintu varmasti uskaltautuisi syömään (usein häkeissä kupit ovat matalalla). Myös vesi tulee laittaa niin, että sitä on helposti saatavilla. Linnun tulee uskaltaa vierailla kupeilla pelkäämättä, ja usein linnut hakevat turvaa korkealta. Linnun kotiutuessa ruokakuppien paikkaa voi vähitellen siirtää, ja ruoan tarjoilun aloittaa halutessaan myös muualta kuin kupeista, kuten virikeleluista.

Jos linnun ruokinta on edellisen kodin jäljiltä retuperällä, ruokavaliota ei tulisi vaihtaa kertarysäyksellä terveellisempään. Linnun kannattaa antaa kotiutua rauhassa, ja aloittaa totuttelu lajityypillisemmän ruokavalion pariin vasta sen kotiuduttua.

Ruokinta

Araukaria-aratti tuoreruokakupin äärellä. Kuva: Sanna Pitkäranta

Käsittely

Uutta lintua ei tule alkuun käsitellä, vaikka lintu olisikin kesy. Linnulle tulee alkuun oma rauha ja antaa sen totutella uuteen kotiin aivan rauhassa. Kesyä lintua voi linnun halutessa hieman rapsutella ja jutella sille, mutta ei ottaa sitä ulos häkistä ja käsitellä.

Linnulle kannattaa jutella rauhalliseen ääneen ja muutoinkin liikkua ja toimia häkin läheisyydessä rauhallisesti, välttäen nopeita liikkeitä sekä kovia ääniä. Jos lintu perääntyy häkissä tai näyttää hermostuneelta, on otettava takapakkia ja antaa linnun rauhoittua. Linnun elekieltä tulee tarkkailla ja kunnioittaa. Parasta on pyrkiä linnun elekieltä lukemalla siihen, että lintu ei joutuisi perääntymään tai pelkäämään, vaan epämukavuutta aiheuttava asia poistettaisi jo ennen varsinaista reaktiota siihen.

Villimmät linnut eivät ole tottuneet ihmisiin ylipäänsä vielä kunnolla, joten niiden kanssa on erityisen tärkeää saada lintu ensiksi luottamaan siihen, ettei ihminen ole niille huolenaihe. Lintu on saaliseläin ja reagoi pelkotilanteessa nopeasti. Varsinkin arempien lintujen kanssa niiden kehonkielen ja eleiden tarkkailu on tärkeää, ettei lintu tunne oloaan ahdistetuksi missään vaiheessa.

Poikaset eivät ole tottuneet olemaan yksin, joten pelkkä yksinolo, kun muita lintuja ei ole samassa tilassa, saa ne stressaantumaan. Tällöin parasta onkin antaa linnun olla rauhassa ja tottua toimimaan ilman emoaan, kasvattajaansa ja sisaruksiaan.

Kylvettäminen

Lintua ei tulisi kylvettää kahteen ensimmäiseen viikkoon. Linnun stressitaso on aluksi koholla, ja märkänä lintu on entistä alttiimpi vedolle ja vilustumiselle. Kahden viikon jälkeen voi hiljalleen kokeilla, miten lintu tykkää kylpeä; onko pullo, kylpyastia vai vesihana linnun mieleen. Jos lintu ei halua kylpeä, sitä ei tule kylvettää väkisin, vaan totuttaa lintu kylpemiseen hiljalleen.

Ensimmäinen vapaana olo häkistä

Ennen linnun vapaaksi päästämistä huoneeseen tai asuntoon tulee omistajan huolehtia kyseisen tilan lintuturvallisuudesta. Suurin riski linnulle ovat ikkunat: lintu voi joko törmätä niihin kohtalokkaasti tai paeta avoimesta tuuletusikkunasta. Ikkunat kannattaa peittää valoverholla, sälekaihtimilla tai muilla tavoin niin, että lintu ymmärtää ettei niistä pääse läpi. Peilit kannattaa peittää tai poistaa. Lintu saattaa pyrkiä laskeutumaan korkeisiin paikkoihin, joten hyllynpäälliset kannattaa tyhjentää linnulle vaarallisista tavaroista. Samoin korkeilla tai näkyvillä paikoilla sijaitsevat sähköjohdot tulee suojata tai piilottaa. Linnulla tulisi jo ennen vapaanaoloa olla järjestettynä kiipeilypuu, johon se voi turvallisesti ja luvallisesti laskeutua tai kiivetä. Kiipeilypuun lisääminen juuri ennen vapaaksi päästämistä, sen aikana tai jälkeen eivät ole erityisen hyvä idea, sillä tällöin lintu ei ehdi tottua puun läsnäoloon.

Kun lintu on ollut noin parin viikon ajan häkissään totuttelemassa uuden kodin arkeen ja rutiineihin, voi olla aika yrittää vapaanaoloa. Tähän kannattaa valita vapaapäivä, jolloin ihmisiä on koko päivän kotona. Häkin ovi avataan ja jätetään auki. Linnun tulee itse antaa tulla häkistään ulos, jos se niin haluaa. Lintua ei tule ottaa häkistä väkisin, vaikka vapaana huoneessa lentäminen onkin sille hyväksi. Jos lintu ei halua tulla ensimmäisinä päivinä ulos häkistään, voi häkin oven sulkea muutaman tunnin päästä, ja kokeilla seuraavana päivänä uudestaan.

Jos lintu on kokematon lentäjä, villi tai molempia, se saattaa lentää päin seiniä ja tippua lattialle. Linnun kannattaa antaa olla mahdollisimman rauhassa, ettei se pelästy, eikä lattialle pudonnutta lintua kannata lähestyä, jos se ei ole loukkaantunut. Lintu on luultavasti järkyttynyt ja peloissaan, ja jatkaa matkaa kun on toipunut tarpeeksi. Kesy lintu suhtautuu yleensä vapaana oloon rennommin, ja saattaa jopa lähestyä ihmisiä itse.

Lintua ei kannata ruokkia tai juottaa alkuun häkin ulkopuolella, jotta sen takaisin häkkiin saaminen olisi helpompaa. Häkki tulee pitää auki linnun ollessa vapaana, jotta se voi palata sinne syömään ja juomaan halutessaan.

Ensimmäiseen ulkoilukertaan kannattaa varsinkin villimpien lintujen kohdalla varata runsaasti aikaa. Lintu ei välttämättä mene häkkiin nopeasti takaisin, ja saattaa viettää jopa ensimmäisen yön häkin ulkopuolella. Lintua ei tule pyydystää haavilla tai pyyhkeellä takaisin häkkiin, ellei se ole välittömässä vaarassa. Sen sijaan sille tulee antaa aikaa, rauhaa ja laittaa häkkiin paljon herkkuruokaa näkyville. Myöskin kesyn linnun kannattaa antaa mennä häkkiin itse vapaaehtoisesti, sen sijaan että laittaisi sen sinne kädellä tai kepillä.

Hyvä häkki ja häkin sijoittelu auttaa sinne palaamista jo ensimmäisellä lentokerralla ja siitä eteenpäin. Esimerkiksi moni lintu ei halua mielellään kulkea luukuista, jotka ovat liian pienet tai liian matalalla. Samoin avatun katon kautta kulkeminen on vaikeaa, sillä häkkiin mennäkseen linnun on laskeuduttava suoraan alaspäin. Häkkistä hallitusti lähtemistä ja takaisin palaamista helpottavat häkin luukulle laitetut orret. Luukun tulisi olla vakaa ja turvallinen, sillä heiluva ovi saattaa pelästyttää linnun ja antaa sille huonon ensivaikutelman kyseisestä paikasta. Ylöspäin avautuva giljotiinimallinen ovi tulee aina varmistaa jollain klipsillä, sillä ne eivät aina pysy itsekseen ylhäällä vaikka häkin valmistaja olisi niin tarkoittanutkin. Itsekseen kiinni rämähtävä luukku tai ovi voi olla myös vaarallinen.

Vapaana

Ensimmäisellä lennolla lintu saattaa löytää mielenkiintoisiakin paikkoja laskeutua, kuten verhot. Ikkunoissa kannattaa olla sälekaihtimet tai niitä kannattaa muuten peittää jonkin verran, esim. teippaamalla. Kuva: Johanna Amnelin

Totuttaminen muihin lintuihin

Lajista ja olosuhteista riippuu, kuinka pian uusi yksilö voidaan yhdistää omistajan edellisiin lintuihin. Esimerkiksi neitokakadut ja undulaatit ovat yleensä sopuisia, ja tarpeeksi suurissa tiloissa pidettynä voi uuden yksilön yleensä yhdistää vanhoihin sen kummemmin totuttamatta. Kaikilla lajeilla ja yksilöillä ei kuitenkaan ole näin helppoa.

Kaikki linnut eivät tule toimeen muiden lintujen kanssa, ja varsinkin kauan yksin eläneet ja / tai käsinruokitut linnut eivät helposti hyväksy lähelleen toisia lintuja. Jo ennen toisen linnun hankkimista tulisikin miettiä, mitä linnuilta halutaan parina tai parvena. Onko tarkoitus saada linnut asumaan samassa häkissä, vaiko onko omistaja valmis erillisiin lennätysvuoroihin tai jopa erillisiin lintutiloihin, jos linnut eivät tulekaan toimeen keskenään.

Lajista ja tiloista riippuen, hyvä perussääntö on, ettei uutta lintua ei kannata laittaa välittömästi samaan häkkiin vanhan linnun kanssa. Pahimmillaan rajatussa tilassa tullut kiista voi johtaa jopa kuolemaan.

Uuden linnun häkki kannattaa asettaa niin, että linnut näkevät toisensa ja ne pystyvät kommunikoimaan keskenään omista häkeistään. Tästä yleensä näkeekin, ovatko linnut kiinnostuneita toisistaan. Monilla lajeilla saattaa esiintyä uhittelua puolin ja toisin lintujen kiihtyessä toistensa läsnäolosta. Vanhaa lintua ei tule unohtaa uuden tieltä, vaan sen rutiinit kannattaa pitää mahdollisimman samana, tarjottua huomiota myöten.

Lintujen kannattaa antaa tutustua toisiinsa ensin verkon läpi, ja päästää uusi lintu vapaaksi ennen vanhoja lintuja. Samaan aikaan vapaana ollessa omistajan tulee tarkkailla lintujen käytöstä ja kuinka ne tulevat toimeen keskenään. Ihmisen tulee olla valppaana, ja puuttua peliin jos linnut alkavat tappelemaan tosissaan. Kun linnut voivat syödä rauhassa samasta ruokakupista, voi ne laittaa samaan häkkiin, mutta aluksi vain silloin kun ihmisiä on kotona valvomassa.

Lajista riippuen linnut tulevat eri tavoin toimeen. Aiemmin mainitut neitokakadut ja undulaatit ovat yleensä toisiaan kohtaan sopuisia, eivätkä välttämättä tarvitse kovin pitkää totuttelukautta. Sen sijaan isommat linnut, varsinkin käsinruokitut yksilöt, eivät välttämättä tule koskaan hyväksymään muita lintuja samaan tilaan kanssaan. Myöskään kaikki lajit eivät tule kovin hyvin toimeen keskenään, ja omistajan kannattaa myös jo ennen uusien lintujen hankkimista miettiä lintujen turvallisuutta: esimerkiksi jos linnut ovat hyvin eri kokoisia, voi isompi lintu olla pienille vaaraksi.

Neitokakaduja

Neitokakadu on sopuisa laji, joka yleensä hyväksyy uudet tulokkaat mutkitta. Kuva: Jarmo Tuutti.

Muut lemmikkieläimet

Jos omistajalla on ennestään kissoja, koiria tai esimerkiksi frettejä, niitä ei tule päästää heti uuden linnun luokse riehumaan, vaan ne tulee totuttaa lintuun hiljalleen ja toisin päin. Jos eläimet eivät ole tottuneita tyystin toisen lajisiin eläimiin, kannattaa totutus tehdä todella hiljalleen, ettei lintu pelästy ja saa huonoja kokemuksia. Petoeläimiä ei kannata jättää valvomatta heti vapaaksi linnun kanssa samaan tilaan, ja esitellä eläimet välimatkan päästä aluksi toisilleen.

Eläinyksilöistä ja elintilasta riippuen kannattaa muistaa pari asiaa turvallisuuden vuoksi myös niissä tilanteissa joissa lintu on häkissä eikä pelkää muita eläimiä: koira voi hyppiä häkkiä vasten ja jopa kaataa häkin. Häkin kannattaa sijaita sellaisella paikalla, ettei näin voi päästä käymään, jos on mahdollista että koira voisi toimia kuvaillulla tavalla. Kissan kynsissä ja syljessä on linnuille vaarallisia bakteereja, ja jopa pieni naarmu voi olla linnulle hengenvaarallinen. Tämän vuoksi erityisesti kissojen ja lintujen kanssa tulee olla tarkkana, että kissa ei pääse lintuihin käsiksi myöskään lintujen ollessa häkissä. Toisin päinkin voi käydä vahinkoja, sillä ison papukaijan nokka on erittäin voimakas, ja voi vahingoittaa liian lähelle tulevia eläimiä, myös kaltereiden välistä.

Rauhallisella alulla pohja pitkälle suhteelle

Vaikka uuden linnun saaminen on yleensä omistajankin mielestä jännittävää, on tärkeää pitää pää kylmänä ja lähteä liikkeelle rauhassa. Esimerkiksi kaksi viikkoa häkissä voi kuulostaa pitkältä ajalta, ja linnulle ei välttämättä käy mitään, jos sen päästää aikaisemmin vapaaksi. Riskit ovat kuitenkin olemassa, ja kaksi viikko ei ole pitkä aika linnun elämässä, kun puhutaan vain yksittäisestä kerrasta.

Kannattaa pitää mielessä, että lintujen pito ei ole ydinfysiikkaa. Eteneminen kannattaa tehdä linnun ehdoilla hiljalleen, ja samalla uuden omistajan on kannattavaa rauhassa opetella linnun elekieltä ja siihen reagoimista. Uudella omistajalla on totutteleminen linnun kanssa elämiseen, ja samalla tavalla linnulla on totutteleminen elämiseen uudessa kodissa.

Seuraava artikkeli koskee lemmikkilinnun perus- ja terveydenhoitoa.