Kodin vaarat linnulle

Varsinkin vapaana olevia lintuja uhkaavat kodissa monet vaarat joita ei heti tule ajatelleeksikaan. Koska varsinkin papukaijat ovat varsin uteliaita ja vapaana ollessaan haluavat tutkia kaikkea mahdollista ja saattavat tilaisuuden tullen tunkea itsensä mitä merkillisimpiin paikkoihin ja kun pienemmät linnut taas liikkuvat vilkkaasti paikasta toiseen, on vaaramomentteja kodissa yllättävän paljon.

Teksti: Leena Pätiälä

Tässä jutussa kerrotaan lyhyesti suurimmista vaaroista ja kuinka niitä tulee välttää.

Papukaija

Kotoa löytyy paljon vaarojakin lemmikkilinnulle (kuva: Procsilas Moscas / CC 2.0)

Veto, avoimet ikkunat ja ovet, auringonpaiste

Nimenomaan papukaijat ja peipot ovat erittäin herkkiä vedolle/ristivedolle, josta ne saattavat helposti vilustua tai sairastua erilaisiin tulehdustauteihin, kuten keuhko- tai silmätulehduksiin.

Pidä häkki mahdollisimman vedottomassa paikassa ja aina linnun/lintujen vapaana ollessaan ikkunat ja ovet kiinni.

Vaikka auringonvalo on linnuille varsin tärkeää, ei häkki saa olla siten, että se on suorassa auringonpaahteessa koko päivän. Siinä on oltava suojattu kohta, jonne lintu pääsee pois paahteesta, jotta se ei saa esim. lämpöhalvausta.

Keittiön vaarat

Lintu voi polttaa itsensä kuumaksi jääneellä liedellä, se voi saada keuhkoihinsa vahingollisia keitinhöyryjä (esim. Teflonpannut), se voi hukkua tiskialtaaseen jossa on vaahtoista tiskivettä koska se ei tiedä ettei vaahto ole tanakka laskeutumispinta. Lintu voi jäädä kaappiin tai avoimeen laatikkoon jos ne suljetaan huolimattomasti. Se voi pudota johonkin vesiastiaan ja hukkua. Se voi jäädä jopa uuniin vangiksi jos sitä ei huomata. Keittiö on kaiken kaikkiaan huono paikka pitää lintua vapaana tai laskea sitä sinne itsekseen.

Kylpyhuone, WC

Lintu voi pudota avoimeen WC-pönttöön ja hukkua. Se saattaa karata avoimeksi jääneestä tuuletusikkunasta tai saada myrkytyksen mahdollisesti maistaessaan puhdistus- ja desinfiointiaineita. Kylpyhuoneessa saattaa olla myös avoimeksi jäänyt lääkekaappi ja ihmisten lääkkeet ovat lähes poikkeuksetta vahingollisia/ myrkyllisiä linnuille. Älä laske lintua yksikseen näihin paikkoihin.

Vahingolliset kodin kasvit

Näistä on asiaa artikkelissa Kasvit ja lemmikkilinnut, jonka löydät yhdistyksen sivustolta.

Myrkyt

Jopa kuolemaan johtavan myrkytyksen voivat aiheuttaa seuraavat kodin aineet: lyijy, lyijykynänkärki, alkoholi, huopa- ja kuulakärkikynä, voimakkaat mausteet, liimat, lakat, liuottimet, kuparihome, puhdistusaineet, muovipussit, torjunta- aineet, voimakas jatkuva tupakansavu, elohopea, voimakkaasti tuoksuvat suihkepullot ja muut aerosolit kuten jatkuva ilmanraikastimen- tai hiuslakan käyttö lintujen läheisyydessä. Pidä huoli etteivät nämä vaaratekijät ja lintusi ole tekemisissä keskenään.

Muita vaaranaiheuttajia

Sähköjohdot (sähköisku), avoin akvaario (hukkumisen vaara), vapaana lattialla olo valvomatta (voi joutua vahingossa tallatuksi), ovien päällä istuskelu valvomatta (ovi voidaan sulkea huomaamatta lintua jolloin sen varpaat saattavat vaurioitua), palava kynttilä (voi kuolla lentäessään vahingossa siihen), liian suuret lämpövaihtelut (kovassa auringonpaisteessa voi saada lämpöhalvauksen ja liian kylmässä vilustua). Myös lintuun tottumattomat muut kodin lemmikit kuten kissa ja koira saattavat aiheuttaa vaaratilanteita linnulle - sekä häkissä että vapaana ollessaan.

Joten katso kotiasi uusin silmin, poista vaaroja lintusi tieltä niin teillä kaikilla on huolettomampaa ja mukavampaa!

Linkkejä